ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ
27.02.2014


“Електрификација пољопривредног земљишта биће један од приоритета српске пољопривреде. На тај начин смањићемо трошкове производње, подићи конкурентност наших пољопривредних производа и сачувати природну средину“, истакао је Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде приликом обиласка пољопривредног газдинства породице Андријевић у селу Лалинац, Градске општине Палилула а поводом промоције нацрта Стратегије пољопривреде и руралног развоја 2014-2024.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, Жељко Радошевић, посету граду Нишу започео је обиласком Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ниш. После разговора са пољопривредним стручњацима уследио је обилазак пољопривредног газдинства Бојана и Биљане Андријевић, повртара из села Лалинац у Градској општини Палилула. Они узгајају ране повртарске културе на 70 ари под пластеницима и једном хектару на отвореном. Највећи проблем је што немају прикључак на нисконапонску електричну мрежу, па све површине морају да наводњавају употребом пумпи на дизел гориво.

Село Лалинац налази се на територији Градске општине Палилула. Ова општина води рачуна о сваком пољопривредном газдинству посебно о младим људима који су одлучили да остану на селу и баве се производњом хране, изјавио је председник ове нишке општине Бобан Џунић.

Делегација Министарства пољопривреде коју је предводио државни секретар Радошевић, обишла је још једно узорно пољопривредно домаћинство у Селу Чокот. Реч је о породици Зорана Илића који се бави товом јунади и повртарством у топлим лејама. Овде је реч о домаћинству у коме су присутне три генерације које су се определиле за пољопривредну производњу. Кад се обиђу и виде оваква домаћинства, онда смо сигурни да српска пољопривреда има будућност, закључио је Радошевић.

Нацрт Стратегије пољопривредног и руралног развоја од 2014. до 2024.године представља стратешки документ који је изнедрио тим од 240 домаћих и страних стручњака. Он је подрвргнут најобимнијом јавном расправом рекао је државни секретар Радошевић, на представљању нацрта ове Стратегије одржаној у сали Ректората Универзитета у Нишу. Овим поводом, у холу Универзитета, организована је пригодна изложба пољопривредних и прехрамбених производа Нишавског, Пиротског, Топличког и Зајечарског округа. (ЕКОполис, Д.В)